O čem to celé je?
Je to jednoduché – bez počítání kalorií a hlídání velikosti porcí jídla
Hlad zaženeme tím, že naplníme žaludek. Pokud se zaměříme na zeleninu, ovoce, uhlohydráty (škroby) a luštěniny, dokážeme to s mnohem menším množství kalorií, než když konzumujeme maso, mléčné výrobky a oleje.
Níže uvádím obsah kalorií u některých potravin (kalorie na gram):
Příklady živočišných potravin
Sádlo 9,0
Máslo 7,2
Majonéza 7,2
Slanina 6,0
Hovězí maso 4,7
Salám 4,5
Sýr čedar 4,0
Krůta 2,6
Makrela 1,9
Vejce 1,6
Plnotučné mléko 0,7
Příklady rostlinných potravin
Rostlinný olej 9,0
Arašídové máslo 5,8
Bramborové chipsy 5,4
Cukr 4,0
Whisky 3,0
Med 3,0
Rozinky 2,9
Sušená jablka 2,7
Celozrnný chléb 2,4
Avokádo 1,7
Tempeh 1,5
Sojové boby 1,3
Fazole 1,2
Rýže natural 1,2
Špagety 1,1
Bílá rýže 1,1
Banány 0,9
Tofu 0,7
Ovesné vločky 0,6
Brambory 0,6
Jablka 0,6
Víno 0,5
Meruňky 0,5
Pomeranče 0,5
Pivo 0,5
Cibule 0,4
Mrkev 0,4
Květák 0,3
Špenát 0,2
Rajčata 0,2
Hlávkový salát 0,2
Lilek 0,2
(Zdroj John McDougall, Mary McDougallová: McDougallův plán)
Velká většina diet selhává, protože nutí k omezování množství přijímaných potravin, což vyžaduje velké úsilí. Potraviny s nízkou kalorickou hodnotou naplní žaludek bez toho, že by současně dodaly nadbytečné množství kalorií.
Z rostlinných potravin se dá sestavit nekonečné množství vynikajících jídel a kombinací, které nezatěžují trávení, podporují detoxikaci a zdraví.
Pokud chceme zároveň snížit hmotnost, je důležité zaměřit se především na zeleninu (nejlépe saláty, cukety, okurky, rajčata, papriky, zelí, květák, brokolici, lilek), ovoce (nejlépe jablka, citrusy, všechny druhy bobulí), luštěniny, obiloviny a brambory, a dokud nedosáhneme optimální hmotnosti, tak omezit spotřebu ořechů a semen, i když obsahují zdravé tuky.
Důležité pravidlo je vyloučit sůl, cukr a olej. Jsou to rafinované potraviny, které navíc podporují chuť, takže slaných, sladkých a tučných pokrmů sníme poněkud více. Místo soli je možné používat různé
druhy koření, řapíkatý celer, cibuli a česnek. Místo cukru používám už jen namočené a rozmixované datle. Olej obsahují ořechy a semena, a také avokádo.
Používám také pravidlo 50 : 50, to znamená, že při každém jídle dodržuji poměr 50 procent neškrobové zeleniny, a druhých 50 procent je všechno ostatní (škroby, bílkoviny, a v omezeném množství tuky).